Lifestyle

Ginekološkinja otkriva koji veliki problem u seksu imaju devojke u Srbiji

Ginekološkinja otkriva koji veliki problem u seksu imaju devojke u Srbiji

Nažalost, one o tome ćute i trpe.

Skoro 20 odsto žena u Srbiji ima vaginalni bol tokom predigre ili seksualnog odnosa ili ne može da doživi orgazam – a mlađe je od 30 godina. Lekari mogu da im ponude pomoć, ali žene se retko obraćaju jer je to i dalje tabu, kaže dr Jelena Nišević Lazović, specijalizantkinja ginekologije i akušerstva.

Suvoća vagine put do ozbiljnih infekcija

I dalje tabu tema

A čini se da su mlade žene u seksu danas mnogo slobodnije od svojih majki, baka. O svemu otvoreno govore na mrežama, komentarišu, međutim, kada treba da se suoče sa problemom i potraže stručnu pomoć – ćute. A mnoge veze i brakovi se završavaju upravo zbog tog straha. Zašto je bolan odnos ili izostanak orgazma tema o kojoj žene nerado razgovaraju i sa svojim ginekologom, za Zadovoljnu govori dr Jelena Nišević Lazović.

„Na našim prostorima to je još uvek tabu tema. Ogroman procenat žena se oseća neprijatno da postavi to pitanje osim ako taj problem nije povezan sa još nekim organskim problemom zbog kojeg je ona već došla na pregled. Ukratko – sramota ih je da pitaju“, kaže doktorka.

Ona ističe da je najčešći uzrok bolnih odnosa suvoća vagine koja se javlja kod žena koje se bliže periodu menopauze, usled pada nivoa estrogena u organizmu. Međutim, suvoća može da se javi i kod mlađih devojaka.

Suvoća vagine put do ozbiljnih infekcija

Drugi uzroci neprijatnih i bolnih odnosa mogu biti i psihološki, i organski. Jasno je da za postizanje orgazma kod žena nije dovoljna samo fizička i telesna senzacija, već i emocije.

A do čega sve može dovesti bolan odnos, ako se na vreme ne potraži pomoć?

Što se tiče terapija bolnih odnosa kod žena, po rečima doktorke, uvek se počinje sa onim najbezazlenijim kao što su, na primer, lubrikatni, razne kreme i vaginalete sa kantarionom. Ukoliko je uzrok pad estrogena, preporučuju se kreme sa estrogenom. Tek ukoliko sve ove metode ne pomognu, pribegava se skupljim i invanzivnijim terapijskim opcijama kao što su hijaluronski fileri, tretmani laserom i PRP tretmani.

„Savet bi bio da se žene redovno javljaju na preventivne preglede kod ginekologa jednom godišnje, da redovno brinu o svom genitalnom zdravlju kao što brinu i o zdravlju svih drugih organa. Nije sramota ići kod ginekologa. Kod ginekologa ne idu samo bolesne žene, već i zdrave žene koje se brinu o svom zdravlju i žele da spreče nastanak bolesti.“

Pritom, doktorka Jelena Nišević Lazović kaže da Srbija i region nisu usamljeni kad je u pitanju problem otvorenosti da se o ovoj temi razgovara i da je to slučaj i u zemljama Evropske unije.

Mladi zloupotrebljavaju vijagru

S druge strane, do nas sve više stižu vesti o tome kako dvadesetogodišnjaci, pa i tinejdžeri koriste razne stimulanse, poput vijagre, kako bi doživeli orgazam.

Doktorka Nišević priča kakve sve posledice to može da ostavi po njihovo zdravlje.

„Vijagra, odnosno sildenafil, jeste lek kome više pribegavaju muškarci nego žene. Nema sasvim jasnih podataka u kojoj meri ovaj lek utiče na plodnost kod muškaraca, ali poznato je da mnogo više utiče na druge aspekte zdravlja, a posebno na kardiovaskularni sistem. Preporuke su da se sve osobe, bilo ženskog ili muškog pola, koje imaju problem ove vrste, jave psihologu odnosno seksologu, jer na postizanje orgazma velikim delom utiče i psihološki aspekt“, zaključuje doktorka.

zadovoljna.nova.rs

 

Kliknite da bi ste dodali komentar

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više iz rubrike Lifestyle

Ovo morate videti: INTERNETOM kruži SEKS IZAZOV od 30 dana

bilbord.net03/12/2022

Znaci da ste u vezi sa emotivnim psihopatom

bilbord.net19/11/2022

Po osmoro u krevetu: Bračni par vodi svingerski život

bilbord.net19/11/2022

ČESTO SU MI TRAŽILI SEKS PRED SVADBU: Bivša organizatorka venčanja otkrila SOČNE DETALJE I TAJNE zbog kojih su propadali brakovi

bilbord.net15/11/2022

Neverovatno priznanje očajnog muškarca: Moja devojka me vezuje i drži ZATVORENOG U SOBI dok ne ispunim njene fantazije

bilbord.net10/11/2022

Predstavlja se kao dizajnerka, a u stvari je elitna prostitutka

bilbord.net10/11/2022

Želite da se svi okreću za vama? DESET beauty rituala koji će vam pomoći u tome

bilbord.net07/11/2022

Pet scena iz filmova za odrasle koje žene žele da probaju

bilbord.net06/11/2022

Zavisnost SELFIJIMA nije samo NARCIZAM, već i MENTALNA bolest

bilbord.net06/11/2022